Készház- és könnyűszerkezetes házépítő blog

A készház.blog véleménynyílvánító, tévhitek tisztázásának blogja. A készházak, könnyűszerkezetes házak építésével kapcsolatos magánvéleményem, mely sokaknak segíthet, akik még nem bíznak a készházban. Írásaim, véleményem hitelessége több lábon áll: 1., minőségi készházat képviselő céget vezetek; 2., minőségi, környezetbarát és energiatakarékos készházban élek családommal :)

Friss topikok

Kiderült, mennyi a valós készház-nm-ár!

2010.07.21. 09:11 Gábor Arany

Ügyfelek első kérdése: milyen nm-áron építünk házat? Ez az a kérdés, amire csak igényfelmérés után szabad árat mondani. Ha nem így teszünk, akkor vagy az ügyfelet, vagy magunkat verjük át. Miért? Mert az ár a műszaki tartalomtól függ!

 
Az ügyfél megnyerésénél sokan szeretnek nm-árakkal kedvet csinálni egy szerződéskötéshez. „Mi megcsináljuk 150.000 Ft/nm-áron” – mondja az ügyfélnek a másik cég. Ilyenkor én mindig azt mondom: számolja ki ügyfelünk, mi mennyibe kerül piaci áron, és nézze meg, mennyiből jönne ki a háza. Ehhez azért illik némi nyereséget is számolni, hiszen cégről, üzleti vállalkozásról van szó. Miből vásároljon (gépek, autó, üzemanyag stb.), fejlesszen a cég, ha nincs nyeresége.
De most nem ide akartam kijutni, a nm-árra koncentráljunk, melyhez egy cikk adott választ.
 
„Árvíz - Készházak önköltségi áron” – így a cikk címe, majd a sajtóhír:
„A katasztrófa sújtotta területeken megsemmisült házak helyére önköltségen építenek újakat azok a cégek, amelyek az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő szakmai tagozatába tömörültek- közölte a tagozat elnöke az MTI-vel.
Kárpáti József elmondta, hogy a magukat készházépítőknek hívó, és MAKÉSZ-védjeggyel rendelkező cégek a felajánlásukat a hétvégi közgyűlésükön tették. Az egyik tagcég, a nyíregyházi K-Corp Kft. egy szerkezetkész házat ajánlott fel egy bajba jutott edelényi családnak (saját véleményem: több mint nemes és korrekt gesztus a mai gazdasági helyzetben, hiszen a válságban az építőipar a legjobban sújtotta ágazat!!!!) Az önköltséges házépítés azt jelenti, hogy négyzetméterenként bruttó 160-180 ezer forintért tudnak családi házakat építeni - mondta az MTI kérdésére Kárpáti József.”
 
Konklúzió: ha önköltségen, alapfelszereltséggel 160-180 ezer ft/nm, akkor hivatalosan és korrekt műszaki tartalommal 200 ezer Ft/nm alatt nem lehet családi házat építeni.
 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: készház nm ára ft/nm építés költségvetés könnyűszerkezetes ház készház

A bejegyzés trackback címe:

https://keszhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr632165427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása